tisdag 8 december 2009

LO:s skeva verklighetsbild

"Skillnaden mellan fattiga och rika ökar dramatiskt" skriver LO:s Anna Fransson tillsammans med Irene Wennmo i DN. Artikeln, som ni kan hitta här, innehåller allt det som en LO-artikel bör innehålla - ensidigt tolkad statistik och en underliggande ton som hela tiden varnar för högerspökets världsomfattande konspiration att förslava alla hederliga arbetare. Vi börjar med statisktiken.

LO:s statistik är från tidsperioden 1991-2007. Det kan vara värt att påpeka att LO:s politiska gren SAP har regerat 12 av dessa 16 år. Artikelförfattarna beklagar sig över att dom rikaste 10 procenten har ökat sina inkomster mest och de fattigaste 10 procenten minst. Vilka är dom rikaste 10 procenten? Kan det måhända vara så att i denna grupp finns många av de personerna som, genom 80 timmars arbetsveckor och stort personligt risktagande, skapar arbetstillfällen och skatteintäkter i Sverige? LO, genom artikelförfattarna, gör det lätt för sig i sin argumentering. Det är högerspökets fel. Som alltid.



Läser man mellan raderna finner man socialdemokraternas politiska idé om hur Sverige ska växa. Enligt LO är inte fler arbetsplatser, ökade karriärsmöjligheter och belöning av flit och ekonomiskt risktagande det som ska trygga vår framtida välfärd. Att ta från de rika och ge till de fattiga - som det görs för lite av enligt LO - ökar inte den svenska ekonomin. Omfördelning av resurser skapar inte nya arbetsplatser. Omfördelning av resurser är som att stoppa 1000 kronor i en ask och hävda att om asken skakas på rätt sätt, på LO:s sätt, så kommer asken snart att innehålla 2000 kronor. Tänk om det vore så lätt!

Fokus bör istället ligga på att öka den ekonomiska tillväxten i Sverige, på att stoppa in mer pengar i asken, och inte på hur asken skakas. Detta innebär bl a att det måste gå att tjäna pengar på att bedriva näringslivsverksamhet i Sverige. Med andra ord - man måste kunna bli rik utan att ses som en kriminell. Om man kan tjäna bättre någon annanstans, varför ska man investera i Sverige? Hur många av LO:s medlemmar skulle byta arbetsplats om de fick högre lön någon annanstans? Döm då inte investerare när de fattar sina ekonomiska beslut med plånboken. De som inte gör det är av darwinistiska skäl inte särskilt långlivade.

Utan investeringar skapas inga nya arbetstillfällen. Det är beklämmande att se hur LO vägrar att inse detta. LO:s ensidiga syn på arbetsmarknaden, tillsammans med dess inflytande över SAP, har resulterat i att Sverige är landet i EU med flest arbetslösa under en högkonjuktur. Detta är det verkliga resultatet av LO:s insatser för sina medlemmar de senaste 16 åren. Och detta bör svenskarna tänka på då man går till val i begynnelsen av en ny högkonjuktur.

B.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar